Suomen Olympiakomitea luovutti 16.11. Tapanilan Erä Karate ry:lle 2000 euron lahjoituksen. Sen avulla seura aloittaa tammikuussa 2024 uuden maksuttoman Lasten Liike -harrastusryhmän.

Lahjoituksen vastaanotti karaten parissa kasvanut Maija Laaksonen, joka on toiminut vuodesta 2017 alkaen Tapanilan Erä Karate ry:n lajipäällikkönä.

Laaksonen on innoissaan lahjoituksen tuomasta mahdollisuudesta.

– Olen todella iloinen ja kiitollinen Lasten Liike -lahjoituksesta. Perustamme sen avulla uuden ryhmän, joka starttaa tammikuussa tiistaisin kello 15 Tapanilan Erän karatesalilla. Salin kapasiteetti on 30 henkeä, joten se on myös ryhmän maksimikoko.

Miten ryhmään pääsee mukaan?

– Haemme osallistujat lähikoulujen kautta. Salin läheisyydessä on kaksikin koulua, joissa on yhteensä useita satoja oppilaita. Suurin osa ryhmästä tulee varmaankin Tapanilan alakoulusta. Ryhmä täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Laaksonen suunnittelee parhaillaan uuden ryhmän harjoitussisältöjä.

– Koska kyseessä on matalan kynnyksen harrastustoiminta, tunneilla tulee olemaan paljon leikinomaista liikuntaa ja yleisiä liikuntataitoja, mutta myös jonkin verran karatea.

”Sosiaalinen puoli on jopa liikkumista tärkeämpää”

Laaksonen pitää erityisen tärkeänä sitä, että lahjoitus mahdollistaa maksuttoman osallistumisen ryhmään.

– Vaikka karate on melko edullinen laji, voi 160–170 euron kausimaksukin olla liikaa esimerkiksi yksinhuoltajaperheessä. Tuen avulla pääsemme kokeilemaan, saisimmeko uusia harrastajia lajin pariin tällaisella matalan kynnyksen kokeiluryhmällä.

Laaksonen mielestä Koillis-Helsingissä on liian vähän paikkoja, jonne lapset voivat mennä koulun jälkeen.

– Koen itse, että etenkin alakouluiässä olisi hyvä olla vähintään yksi harrastus, johon lapsi voi kanavoida energiaa. Lasten Liike vähentää lasten yksinoloa kotona. Lapsi voi saada harrastuksen kautta myös uusia kavereita koulun tai oman luokan ulkopuolelta. Vaikka liikunta itsessään on tärkeää, pidän toiminnan sosiaalista puolta jopa tärkeämpänä kuin itse liikuntaa.

Tiukat rajat takaavat turvallisen harjoittelun kaikille

Laaksonen lupaa, että hänen tunneillaan pidetään tiukasti kiinni käyttäytymissäännöistä.

– Meillä on turvalliset, mutta tiukat rajat, joista pidämme kiinni. Teemme vain sellaisia harjoitteita, joissa ei tarvitse pelätä, että sattuu. Sääntöihin kuuluu myös, että harjoitussali pidetään siistinä. Uskon, että turvalliset rajat tekevät hyvää kaikille lapsille.

Laaksonen pitää karatea lajina, joka kehittää lasta monipuolisesti.

– Karate harjoittaa esimerkiksi kehonhallintaa, tasapainoa, koordinaatiota ja ketteryyttä. Harjoitteluun kuuluu myös kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä. Harjoittelun avulla lapsi oppii tuntemaan, miten oma keho toimii ja mihin se pystyy.

– Karatessa tytöt ja pojat harjoittelevat yhdessä. Laji ei ole myöskään ikäsidonnainen, vaan eri-ikäiset voivat hyvin harjoitella yhdessä.

Laaksonen toivottaa jo nyt alueen lapset tervetulleeksi aloittamaan uusi vuosi 2024 uuden harrastuksen parissa.

Yritykset voivat tukea Lasten Liike -toimintaa Olympiakomitean kautta. Lasten Liike -lahjoitukset ohjataan paikalliseen lasten liikuntaan.

Anna sinäkin liikuttavan hyvä joululahja