On perjantai-iltapäivä ja Espoon Ruusutorpan koululla on työviikko saatu päätökseen. Oppilaiden suunta ei ole kuitenkaan kotiinpäin vaan täyttä vauhtia kohti liikuntasalia. Koulun jälkeinen parkour-kerho vetää puoleensa niin isoja kuin pieniäkin; nuorimmat ovat tokaluokkalaisia ja konkareina ovat jo yhdeksäsluokkalaiset.

− Oppilaat ovat tosi innostuneita kerhosta ja yksi syy on kerhon tunnelma. Meillä on säännöt, mutta myös paljon vapaata tekemistä. Täällä tutustuu helposti uusiin kavereihin. Tässä kerhossa tytöt ja pojat liikkuvat yhdessä, kerhon ohjaaja Essi Lautala kertoo.

Yksi Ruusutorpan koulun kerhon tärkeimmistä vaikutuksista onkin sosiaalinen puoli. Kerhon toinen vetäjä Juho Määttä nostaa esille toisten kunnioittamisen.

− Täällä ollaan kaikki yhdessä yli luokkarajojen ja toisten arvostus nousee tärkeään rooliin. On hienoa katsoa, miten isot ja pienet pelaavat yhdessä. On ehdottoman tärkeää, että täällä on hyvä henki ja että yhteisistä säännöistä siivouksineen pidetään kiinni.

Omaehtoista puuhaa

Kun lapset ja nuoret tulevat saliin, niin säpinä alkaa välittömästi. Lattia täyttyy iloisista punnertajista ja vatsalihasten vääntäjistä, jotka seuraavat seinällä olevaa lämmittelyohjelmaa. Alkurutiini on selvästi mieluinen.

− Punnerrukset on tosi kivoja! Minun ennätykseni on 100 punnerrusta, kertoo viidesluokkalainen Henri Kössö silmät loistaen.

Kun lämpö on saatu päälle, niin kerholaiset alkavat rakentaa salia kuntoon. Yksi alue rajataan sisäfutikselle, toinen korien heitolle ja muu tila täytetään telineillä. Suurimpia suosikkeja ovat trampoliinit, renkaat ja rekki.

− Pelaan täällä aina futista ja hypin trampalla. En käy muissa harrastuksissa, kerhot korvaavat ne. Täällä tulee liikuttua paljon ja oppii uutta – ja saa tehdä, mitä haluaa. Olen oppinut esimerkiksi bäkkärin trampalla! iloitsee kahdeksasluokkalainen Shadi Fohandezh.

Kaikki kehuvat kilvan kerhon helppoutta. Kynnys osallistumiseen on pieni.

− Jos ei ole mitään tekemistä, niin tänne on helppo jäädä. Täällä oppii tosi monipuolisesti erilaisia taitoja. Harrastan korista, mutta täällä olen esimerkiksi oppinut hyppimään trampalla, kertoo jo reilut neljä vuotta kerhossa käynyt Erik Mutanen ja antaa tyylipuhtaan näytteen taidoistaan korkealla voltilla pienempien ihaillessa vieressä.

Ilo ja liikettä iltapäiviin

Ruusutorpan koulun kerho on hyvä esimerkki lasten ehdoilla tapahtuvasta toiminnasta.

Kun puitteet – telineet, välineet, kaverit ja hyvä fiilis – ovat kunnossa, niin liikkumiseen ei tarvitse houkutella. Kaksi tuntia intoa, innostusta ja omaehtoista harjoittelua on pian täynnä. Lopuksi käynnistyy vielä salin siivous. Sekin sujuu näppärästi ja hymyssä suin. Ensi viikolla taas uusiksi!

Lasten Liike pyrkii tuomaan monilajisen matalankynnyksen iltapäiväkerhotoiminnan jokaisen lapsen ulottuville. Lapsista 2/3 liikkuu liian vähän ja erityisesti iltapäivä on haasteellinen aika. 70 % lapsista on kerhotoiminnan ulkopuolella.

Liikuntakerho houkuttelee, kun

− on selkeät säännöt ja vastuut

− toiminta on monipuolista

− osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa sisältöön

− ryhmässä on hyvä ilmapiiri

− jokaista kunnioitetaan ja kannustetaan