Koripallovalmentaja ja Lasten Liike -kouluttaja Miia Lindström on työskennellyt lasten liikunnan parissa jo yli 25 vuotta. Työssään YMCA Tampereen lajipäällikkönä hän on huomannut, että liikuntakipinän sytyttäminen lapsissa vaatii entistä parempaa ammattitaitoa.

Miia Lindström on liikunta-alan monitaituri, joka on työskennellyt sekä urheiluseuran valmentajana että asiantuntijana ja kouluttajana liikunnan aluejärjestössä. Eniten hän nauttii työstään pienten lasten parissa.

– Lapset ovat maailman parhaita työkavereita. Kun työpäivä päättyy lasten harrastustoimintaan, ei tarvitse koskaan olla huonolla tuulella, kun lähtee töistä kotiin. He kertovat suoraan, mistä tykkäävät tai mikä on tylsää. Yleensä he ovat energisiä, positiivisia ja vastaanottavia ja tekevät kaiken, mitä sanon. Yksi asia Lindströmiä kuitenkin huolettaa.

– Lasten liikkumattomuus tulee vastaan kaikissa ikäryhmissä. Nykypäivän passiivinen elämäntapa on johtanut siihen, että monen lapsen kokonaisliikuntamäärä jää aivan liian alhaiseksi. Lapset ottavat mallia aikuisilta, istahtavat helposti puhelimen ääreen eikä pihaleikkejä tai arkiliikuntaa synny itsestään yhtä luonnollisesti kuin ennen.

– Matalan kynnyksen Lasten Liike -toiminnalla pyritään ratkaisemaan tätä ongelmaa. Kyllä lapset lähtevät liikkeelle, kun heitä ohjataan oikein. Sen kipinän sytyttäminen vaatii vain ohjaajalta hiukan enemmän töitä ja pelisilmää kuin ennen.

 

Lasten Liike madaltaa harrastamisen kynnystä

Lasten Liike -harrastustoiminnan tavoitteena on tehdä liikunnasta mahdollisimman helposti saavutettavaa. Tampereen YMCA:ssa se näkyy esimerkiksi siinä, että harrastukset viedään lähikouluille ja pyritään järjestämään iltapäivisin klo 14–17 välillä heti koulupäivien jälkeen.

Lindström kertoo, että he ovat muuttaneet koripallon 4–7-vuortiaiden ryhmät niin, että perhe saa itse valita, missä harjoituksissa lapsi käy.

– Jos lapsella on vaikka synttärit tiistaina, niin voi mennä keskiviikon ryhmään. Tällä yritämme varmistaa, että liikkuminen ei jäisi perheen muiden aikataulujen jalkoihin.

– Kaikki lapset ovat yhtä tervetulleita Lasten Liike -toimintaan. Ei tarvitse olla erityisen liikunnallinen tai hallita jotain perustaitoja. Tärkeintä on motivoida ja kannustaa niin, että lapsi löytäisi iloa liikunnasta ja että siitä jäisi positiivinen muistijälki.

 

Ryhmässä lapset oppivat myös tunnetaitoja

Ohjaajakoulutuksessa käydään läpi lapsen kehitysvaiheita ja puhutaan paljon turvallisen ilmapiirin luomisesta. Lindström korostaa lapsen kokonaishyvinvointia.

– Kun puhutaan liikuntaharrastuksesta, puhutaan usein fyysisestä aktiivisuudesta ja liikunnan määrästä. Mutta ihan yhtä tärkeää, jopa tärkeämpää, on se ryhmä. Sillä, että lapsi näkee viikoittain tutut lapset ja turvallisen aikuisen ja kokee kuuluvansa ryhmään, on suuri merkitys koko lapsen kehitykselle.

– Lasten Liike -koulutuksessa puhutaan liikunnallisten tavoitteiden lisäksi paljon sosiaalisista, kognitiivisista ja emotionaalisista tavoitteista. Liikunnan avulla harjoitellaan tunnetaitoja, onnistumisen iloa, pettymyksen sietoa, yhdessä toimimista, parin kanssa toimimista ja oman vuoron odottamista. Liikunta ja ryhmässä toimiminen antavat eväitä muuhunkin kuin fyysiseen jaksamiseen.

Yritysten tuki lasten liikunnalle on Lindströmin mielestä vastuullista ja järkevää yrityksen tulevaisuuden kannalta.

– Sehän on kuin laittaisi rahaa säästöpossuun. Fyysinen liikkuminen auttaa lasta kasvamaan ja kiinnittymään terveelliseen elämäntapaan, jolloin lapsella on myöhemmin paremmat edellytykset myös työelämään. Kun yritys panostaa lasten liikkumiseen, se panostaa samalla omaan tulevaisuuteensa.

Saarioinen on tukenut Olympiakomitean Lasten Liike -ohjelmaa vuodesta 2020 lähtien.

 

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: asiantuntija, liike ja liikunnallinen elämäntapa, Marianna Tarhala, 040 5640460
Saarioinen: markkinointipäällikkö Siiri Koivumäki, puh. 050 4663281

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen. www.olympiakomitea.fi

Saarioinen on Suomen johtava valmisruokatalo ja kuluttajien ykkösmerkki. Saarioinen työllistää Sahalahdessa, Valkeakoskella, Huittisissa ja Viron Raplassa yhteensä noin 1300 työntekijää. Saarioisten sivuille